CSSP-ZENEOKTAT-2021-0137 Steier citera és harmonika oktatás Bonyhádon

A Projekt tartalma:

Bonyádon a háború előtt több zenekar is működött, Bonyhád városának zeneiskolájában a mai napig kiváló munkát végeznek. Hosszú évtizedekig volt az intézmény keretei között harmonikaoktatás, azonban, több, mint 40 évig nem volt megoldott a stájercitera és harmonika oktatás, egészen addig, amíg a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően sikerült támogatást nyerni a két népi hangszer: stájercitera és harmonika oktatására.

Mivel a német ének- és tánc kíséretének meghatározó hangszere a harmonika, ez a hiány egyre nagyobb problémát jelentett nemcsak a bonyhádi német tánccsoportokban, hanem a német énekkarnak is. A harmonika elképzelhetetlen a báli zenekarokban, a székely- és más nemzetiségi csoportok is rendszeresen használják.

Pecze István, a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola egykori igazgatója, aki még a bonyhádi zeneiskolában tanult harmonikázni heti egy délután elvállalta a bonyhádi fiatalok oktatását. A 2021/22-es tanévben öt növendéket oktatott Pecze István heti egy alkalommal a Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskolában. Az iskola térítésmentesen biztosította a termet az oktatás számára, a Bonyhádi Német Önk. pedig jelen támogatásnak köszönhetően támogatta anyagilag a harmonikaoktatást, Pecze István oktatói díjának kifizetésével. Szintén jelen pályázatnak köszönhetően lehetőségünk teremtődött 1 db használ hangszert, harmonikát beszereznünk, Arnold Jánostól.

Az eltelt időben szép sikereket értek el a harmonikaoktatásban résztvevő növendékek, több alkalommal felléptek német rendezvényeken, programokon.

Egy nagyon ritka népi hangszer a stájercitera, melynek oktatása Magyarországon egyáltalán nem megoldott, nincs olyan személy Magyarországon, akinek ilyen hangszer oktatására felsőfokú végzettsége lenne. Németh Tibor (ének-zene-német szakos) tanár szülőfalujában Nagymányokon „Kretzer Szepi bácsitól” sajátította el ennek a különleges hangszernek a használatát.

2019 szeptemberétől Németh Tibor szülővárosán kívül Bonyhádon, a Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskolában németet és éneket tanít, így vállalta, hogy heti 1x 3 diákkal foglalkozik. Az iskola a citerásoknak is térítésmentesen biztosít termet. A Csoóri Sándor Alap Népzeneoktatás pályázatának köszönhetően részben sikerült Pecze István bérét kifizetnünk.

Németh Tibor, oktató elmúlt 60 éves, így fontos küldetés számunkra, hogy tudását átadja a jövő generációjának és kinevelődjön néhány fiatal, aki képes a stájercitera hangszer használatát tovább  vinni. Tibor a magyarországi német népzene-kultúra gyűjtése, ápolása érdekében vállalt több évtizedes áldozatos munkájáért, a stájerciterán alapuló német népzene újraélesztéséért a német nemzetiségi oktatásban kifejtett oktatói – nevelői munkájáért 2017-ben elnyerte a Tolna Megyei Németségért díjat.

Elmondható, hogy a stájercitera megismerésére, az azon való muzsikálásra is nagy szüksége van a magyarországi, a bonyhádi németségnek. A Jelen pályázatnak köszönhetően, Németh Tibor oktatói munkájának körülményeinek megteremtésével nagyon sokat tettünk német nemzetiségi kultúránk érdekében. Tehetséges, értelmes diákjainknak lehetőséget nyújtottunk a 2020/2021-es tanévben a stájercitera hangszer elsajátítására, segítve ezzel a családokat és fenntartva e hangszer szeretetének, használatának lehetőségét.

A Bonyhádi Német Önkormányzat által leadott PR-kommunikációs stratégiának megfelelően: a népzeneoktatásról minden hónapban 1-1 megjelenést közöltünk önkormányzatunk facebook oldalán, a #csoóri jellel ellátva:

Link: https://www.facebook.com/profile/100039357223151/search/?q=%23cso%C3%B3ri

Szintén a PR-kommunikációs stratégia által vállaltunk egy rövid PR/kisfilm elkészíttetését (a Redinform 2013 Kft. végezte), amelyben megmutatkozott a zeneoktatásban résztvevők tehetsége, hangszer használata. A növendékek évzáró, bemutatkozó műsort adtak elő a Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola Tanévzáró műsorán. Ezen fellépéssel zárták le a 2021/2022-es tanévet és ez volt egyben a népzeneoktatási tanév záróakkordja is.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=Vrf9CtN14Wo

 

advanced-floating-content-close-btn