NKUL-KP-1-2022/2-001430 Spinnstube-Fonó hagyományok Bonyhádon

A projekt tartalma:

A megvalósult projekt keretében a Spinnstube közösség tagjai és az érdeklődők beszélgetéssel, ismeretterjesztéssel, kézimunkázással, a pacskerminták felgyűjtésével és rendezésével, német hagyományápolással foglalkoztak. A foglalkozásokon többek között elsajátítható volt a pacskerkötés, talpalás és mintázás is. A csoport célja a hagyományőrzés, a közösség megtartása, kézimunka technikák elsajátítása.

Elmondható, hogy a Spinnstube csoportot főként állandó tagok látogatják, a foglalkozások jelentősége megmutatkozik a helyi idősebb német származású asszonyok, valamint a kultúránk és programjaink iránt érdeklődők közösségépítő erejében és hagyományápoló erejében. .A Spinnstube foglalkozás nyitott az új tagok belépésére, a közösségi munka megtekintésére és a közös alkotás lehetősége is. Ezzel nemcsak népszerűsítjük, hanem megtartjuk német identitásunkat és követjük hagyományainkat, éppen úgy, ahogy a régi időkben is összegyűltek és együtt alkottak a „Spinnstube-ban”, azaz a Fonóban.

Minden évben vannak olyan foglalkozásaink, mint pl. a 2022. június 28-i foglalkozás, ahol gyerekcsoportot is elhívtunk és bemutattuk a Spinnstube közösségi munkáját.

Jövőbeni tervünk, hogy 2023-ban létrehozzunk egy „Utazó pacsker kiállítást”, amelyet a Spinnstube közössége hoz létre és ezzel lehetővé válik, hogy a helyi és völgységi iskolákba népismereti órákon, német nemzetiségi témanapokon ismertessük a pacskerokat, valamint a Spinnstube- „Fonó” német hagyományápoló csoportot, munkásságát.

advanced-floating-content-close-btn