Kränzlein Néptánc Egyesület

Alakult: 1987.
Elnöke: Köhlerné Koch Ilona

Elérhetőségük: 7150 Bonyhád, Bartók B. u. 20/A.

Tel: +3630/348-9498

A „Kränzlein” Néptánc Egyesület 1987-ben alakult, 4 korcsoportjában közel 100 gyermek és fiatal vesz részt a közösségi és hagyományőrző rendezvényeken. Fő tevékenységünk a tánccsoport működtetése, fellépések szervezése, a német külkapcsolatok ápolása, a még élő hagyományok összegyűjtése és továbbadása és a gyermekközösségek építése, számukra (elsősorban a hagyományőrzést motiváló) programok, lebonyolítása.

Városunk Bonyhád a Völgység „fővárosa”, mely a 18. századtól a német nemzetiség kulturális központjának számít. Városunkban ma is sikeres és elismerésre méltó a hagyományőrzés, illetve a nemzetiségi csoport különböző korosztályi rétegeinek összefogása egyesületek, hagyományőrző csoportok keretében.

Előzmények:
A csoportjaink korosztályok szerint működnek. A német nemzetiségi programok eredményei az elmúlt évekhez viszonyítva egyre nagyobb sikereket ér el. Egyre több szülő íratja be a gyermekeit a Bonyhádon működő német Kränzlein Néptánc Egyesülethez, az idősebb korosztály pedig a Német Kulturális Egyesület Kórusának lesz a tagja.

Mint tánccsoport rendszeresen részt veszünk a helyi és regionális rendezvényeken. A németországi Freising városának tánccsoportjával 1999 óta partnerkapcsolatot, a hoccheimi, wernui és treuchtlingeni csoportokkal pedig baráti kapcsolatot ápolunk. Két alkalommal vettünk részt a müncheni Oktoberfest nyitó rendezvényén, a számtalan németországi fellépés mellet jártunk Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Szerbiában, Csehországban, Horvátországban és Luxemburgban is.

Az ifjúsági, valamint a gyermek csoportjaink többször bejutottak az Országos Német Táncfesztiválokon a Gálára, ahová az ország legjobb 12 tánccsoportját hívják meg. Itt 2003-ban és 2009-ben fesztiváldíjban, valamint több alkalommal gáladíjban, arany-ezüst minősítésben és különdíjban részesültünk. Munkánk elismeréseként szerepelhettünk a Nemzeti Színházban és több alkalommal a Kongresszusi Központban is.

Az egyesület működése során több helyi gyűjtésű táncot állított színpadra: a Völgységi lakodalmast, a Fordított lakodalmast, a Majosi búcsút, a Cikói gyermekfarsangot, a Völgységi-, Kisdorogi-, Mucsfai táncokat, valamint a Kismórágyi klumpa polkát.

Többször szerepeltünk a Magyar Televízió nemzetiségi adásában, valamint a „Heimatmelodie” műsorában is. Az egyesület nemcsak saját tagjai számára szervez programokat. Évenként – a Vörösmarty Mihály Ifjúsági és Művelődési Központtal közös szervezésben – Országos Tánctáborba várjuk a hazai és határainkon túli táncosokat. Rendszeresen szervezünk táncházat, ahová a város fiataljain kívül meghívjuk a környező települések tánccsoportjait és az érdeklődőket.

Már több mint 10 éve szervezzük a Winterfestet, valamint 2010-óta a bonyhádi evangélikus búcsút a borgyűjtéssel, faállítással együtt. Az év során kevés lehetőség nyílik előadások meghallgatására, közös kutatásra, főzésre, fonó megszervezésre. Ezekre a tevékenységekre nyaranta tánc- és életmód tábor keretein belül kerül sor.

Kränzlein honlapja és facebook oldala: